Stel je voor dat je apparaten kunnen communiceren met jouw implantaten. De dag dat dat mogelijk is, komt dichterbij. Onderzoekers aan de Universiteit van Washington zijn erin geslaagd een nieuwe methode te creëren waardoor het mogelijk wordt dat contact lenzen, hersen implantaten, maar ook je credit card, kunnen communiceren met je smart phone door middel van wifi.

Draadloze communicatie met implantaten kan ervoor zorgen dat we heel anders met chronische ziekten om kunnen gaan. Zo kan bijvoorbeeld een contactlens de suikerspiegel meten in traanvocht en deze data naar een smart phone sturen.

Enige obstakel die nog overbrugd moet worden is power. Om data te verzenden en ontvangen is uiteraard een energiebron nodig. maar wat nu als de energie ook van de smartphone kan komen? Deze weg is inmiddels ingeslagen en wordt aangeduid met de term ‘backscatter’. Het implantaat genereert daarmee niet z’n eigen signaal, maar gebruikt het signaal van andere apparaten zoals je smartphone.

Deze techniek is ook toegepast in creditcards en resulteert in een handig trucje; door twee creditcards samen te houden bij het afrekenen, wordt de rekening gedeeld.